Perusteellista vanhan korjausta

Nikkilän muuntuminen Maivian pidoiksi on tarkoittanut perusteellista vanhan korjausta. Kun Liisa ja Pertti Naapi aloittivat rakennuksen korjaamisen vuonna 1998, oli alusta alkaen selvää, että kunnostaminen tapahtuisi vanhan rakennuksen ehdoilla ja perinteisiä menetelmiä kunnioittaen. Tällä periaatteella kunnostaminen vei enemmän aikaa, mutta viisaus korjaamisessa löytyi ajan kanssa. Perinnerakentamisessa ei hosuminen auta, ja kaikki aikataulut voi unohtaa. Remontoinnin suunnittelussa apuna oli arkkitehti Eija Teivas.

Ensimmäinen korjauskesä osoitti, ettei hätiköinti kannata. Oli sadekesä eikä remontissa päästy juuri alkua pidemmälle. Pirtin päässä tehtävää oli eniten: hirsiä täytyi vaihtaa ja kosteus ohjata pois rakennuksen alta. Tämä tarkoitti koko lattian purkamista ja rakennuksen päädyn nostamista. Pirtin alla oleva savi poistettiin ja rakennusta suoristettiin niin, että lopulta päätyä nostettiin noin 80 cm. Aarin kokoinen pirtti jätettiin alkuperäiselle hirsipinnalle.

Pirtin mahtavan uunin kunnostaminen oli myös iso projekti. Noin kymmenen neliön uunin suoristamisesta luovuttiin, mutta tulisija korjattiin käyttökelpoiseksi. Työstä vastasi uunintekijä Eero Roiha Kangasalta. Nyt leivinuuniin mahtuu taas paistumaan 50 leipää kerralla.

Kaikki rakennuksen lattiat purettiin, ja lämmöneristeeksi lisättiin 40 cm kutterinpurua. Vanhat lankkulattiat asennettiin uudelleen paikoilleen. Korjauksia vaativiin kohtiinkin saatiin samantyyppistä vanhaa lankkua. Talon alkuperäiset ikkunat kunnostettiin samoin kuin peiliovet. Kunnostustöissä on ollut mukana Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijoita.

Kamarien pintasisustukseen hankittiin talon tyyliin kuuluvat perinnetapetit. Niiden alla on pinkopahvi. Katoista osa on maalattu liimamaalilla, ja osaan on asennettu pinkopahvi, joka on maalattu liimamaalilla. Pirtin seinästä löytynyt maalauskoristelu jätettiin näkyviin. Maalauksissa on käytetty Uula-tuotteen perinnemaaleja ja -sävyjä. Pintatöiden asiantuntijana on toiminut maalarimestari Marry Katajamäki.

Talon korjauksessa on haluttu säilyttää vanhan rakennuksen tunnelma ja ilmapiiri. Se luo sävynsä myös tilaisuuksiin, joita Maivian pidoissa järjestetään. Käyttömukavuuden takia joitakin tiloja on kunnostettu nykyajan vaatimuksien mukaan. Maivian pitojen moderneja tiloja ovat keittiö, henkilökunnan sosiaalitilat ja wc:t.