Stailaus lähtee liikkeelle unelmista

Maivian sisustusillassa opettanut suunnittelija, maalarimestari Ilse Brandt kannusti kurssilaisia luomaan tunnelmakuvia omista unelmista.
- Liikkeelle voi lähteä leikkelemällä sisustuslehdistä itseä miellyttäviä kuvia, yksityiskohtia ja kokonaisuuksia. Työstä nousee esille oman tyylin lähtökohdat.

Jos tilaa stailaussuunnitelman sisustajalta, asiakas saa myös luettelon materiaaleista ja kalusteista hintoineen.
- Suunnittelijan tuntiveloitus on noin 50 eurosta ylöspäin, mutta paljon työn hinta riippuu myös kohteen alkuperäisestä kunnosta ja remontin suuruudesta. Hinta pitää aina kysyä etukäteen tarjouspyynnöllä.

Ilse Barndt kannustaa kuitenkin tutustumaan sisustajan palveluihin.
- Sisustaja on taitava henkilö. Hän pystyy suunnitelman lisäksi toteuttamaan työn. Tosin esim. seinien siirtely on sitten arkkitehtien hommaa. Myös putki- ja sähkömiehiin suunnittelijan pitää säilyttää hyvät välit. Yhteistyö on tärkeää.

Koska stailaussuunnitelma on tarkkaan mietitty, se säästää remontissa aikaa ja rahaa.
- Stailaussuunnitelmassa kaikella on tarkoituksensa. Suunnittelija pähkäilee esimerkiksi, kuinka paljon keittiötuolit vaativat tilaa tai miten saadaan riittävä kääntötila pyörätuolille liikuntaesteisen kodissa.

Värikarttojen avulla voi miettiä sävyjä, jotka sopivat omaan harmoniatyyppiin.
- Aikuiset naiset haluavat ympärilleen lämmintä valaistusta ja lämpimiä värejä, miehet pitävät kylmistä valoista. Suomalaiset ovat tottuneet hehkulampun keltaiseen sävyyn ja vierastavat esimerkiksi led-valoja, vaikka nekin ovat paljon kehittyneet viime vuosina.

Harmoniatyyppejä on monia. Pelata voi vaikka vastaväreillä. Harmaa-asteikkoon eli harmaaseen, valkoiseen ja mustaan on helppo yhdistellä mitä vain. Harmaa-asteikon värit myös rauhoittavat tilaa.

- On kuitenkin myös hyvä lisätä sisustukseen jokin esine tai pieni väriläikkä, joka poikkeaa muuten vallitsevasta harmoniasta. Yllätys luo sisustukseen mielenkiintoa. On latteaa, jos sisustuksessa on kaikki sävy sävyyn, muistuttaa Ilse Brandt.

ILSE BRANDTIN VINKIT SISUSTAJALLE
- Tarkastele omaa tyyliäsi luomalla tunnelmakuva esim. leikkaamalla miellyttäviä kokonaisuuksia tai yksityiskohtia lehdistä.
- Liitä tunnelmakuvan esineitä, värejä ja ideoita esim. stailattavan huoneen pohjapiirrokseen.
- Käytä apuna värikarttoja ja valmiita värimalleja.
- Ohjeita mitoituksista saa esimerkiksi RT-korteista.
- Muista lisätä sisustukseen jokin yllättävä esine tai harmoniasta poikkeava tehosteväri.
- Sisustajan palveluita kannattaa käyttää. Pyydä aina ensin työstä tarjous.
- Sisustajan suunnitelmaan kuuluu materiaali- ja kalusteluettelo hintatietoineen.
- Joskus sisustuksen ilmeen voi korjata pieni asia, esimerkiksi uusi matto, joka peittää asiakasta kiusaavan vanhan lattian.


Ilse Brandt tutki Mirka Laakson kodin pohjapiirrosta. Tavoitteena oli löytää ideoita entisen olohuoneen muuttamiseksi merihenkiseksi lasten leikkihuoneeksi.


Hellevi Holttinen ja Paula Salomaa löysivät miellyttäviä sävyjä väriympyrästä.


Riitta Kallio pohti, kuinka Matisse-julisteen ja päiväpeitteen hennot sävyt saisi esille makuuhuoneen sisustuksessa. Sisustusillan opettaja Ilse Brandt neuvoo.