Menneisyyden kertomaa

Maivian juhlatalo tunnetaan Längelmäellä Nikkilänä. Vinkiäntien varressa sijaitseva talo on ollut ainakin 1700-luvulta saakka Wallin-Wallinheimon suvun omistuksessa. Nykyisen rakennuksen pirtin pääty on rakennettu 1850-luvulla. Vuosiluku on näkyvissä talon vellikellossa. Pirtin kookkaan uunin kunnostuksessa löytyi viitteitä tätäkin vanhemmasta historiasta.

Talossa on pidetty Uudenmaan ja Hämeen läänin maanviljelyskokous ja näyttely 3 ja 4 päivä heinäkuuta 1877. Tuolloin rakennus näytti ilmeisesti hieman toisenlaiselta kuin nykyisin (ks kuva). Nykyisen muotonsa rakennus saikin vasta vuonna 1915, kun taloon rakennettiin sali ja salin kuisti. Myöhemmin Nikkilä toimi myös kestikievarina, ja siellä pidettiin käräjiä 15 vuoden ajan.

Vuonna 1893 Nikkilän osti Hiedan sahan konemestari Juho Alenius. Hänen vaimonsa Elsa oli syntyisin läheisestä Vilkkilän kylästä. 1914 tila siirtyi heidän poikansa Väinön ja tämän vaimon Hannan omistukseen. He ottivat käyttöön Nikkilä-nimen.

1952 Hilkka ja Esko Nikkilä ryhtyivät isännöimään taloa. Rakennus siirtyi Liisa ja Pertti Naapin omistukseen vuonna 1998, jolloin melko kehnokuntoista rakennusta ryhdyttiin korjaamaan perinteisin menetelmin nykyiseksi juhlataloksi, Maivian pidoiksi. Juhlatalolle saatiin uusi nimi läheisen järven, Maivian, mukaan.

- LUE LISÄÄ:
Talonpoikaisen Längelmäen suuret päärakennukset
Aleksander Wallin